четвъртък, 26 юли 2012 г.

Жилищни кредити


Кредит за покупка
на апартаменти, гаражи, къщи, урегулирани парцели, офиси, ателиета, магазини и др. недвижими имоти.

С жилищен кредит за покупка се финансира придобиването на собствеността както на окончателно построени имоти, така и на такива в процес на изграждане. При покупка на имот в процес на строеж е възможно разрешаване на кредита на траншове, съгласно предварителен договор.

Обезпечение - имота, който се закупува с предоставения кредит и/или друг имот, собственост на кредитоискателя или на трети лица.

Размерът на кредита зависи от:

* стойността на сделката - договорената покупна цена на имота по предварителен договор /различните банки финансират между 80 и 100 % от стойността на сделката;

* пазарната стойност на имота/имотите, служещи за обезпечение. Пазарната оценка се възлага на лицензирани експерт-оценители от външни фирми или се изготвя от самата банка. Процентът на финансиране /съотношението размер на кредита към размер на пазарната оценка/ варира в зависимост от възприетите от банката критерии между 50 – 90 %, a дори и 120 %. Върху него оказват влияние най-вече фактори като конструкция и местоположение на имота.

* доходите на кредитоискателите – банките имат различни критерии за оценка на платежоспособността на кредитоискателите, които се отнасят както за остатъчния доход, така и за признаването на доходи от различни източници. Съществуват и програми за жилищно кредитиране без документално доказване на дохода, но при по-високи лихвени нива.

* максималния размер на кредита според правилата на банката – повечето банки не ограничават максималния размер на кредита, ако са изпълнени изискванията за доход и ако пазарната оценка на имота е достатъчна за да обезпечи искания кредит. Но е възможно банката да е фиксирала горна граница на кредита, която не може да се надвишава, например 150 000 евро.

Срок на кредита – максималния срок на жилищните кредити в различните банки е 20, 25, 30 години, като се налагат и допълнителни условия за максималната възраст, която кредитоискателите да достигат по време на срока на кредита /между 58 и 65 г./

Кредит за ремонт, подобрения, реконструкция на недвижими имоти

Разрешава се съгласно количествено-стойностна сметка за строително-ремонтни дейности или предоставена от строителна фирма оферта. Възможно е изискване за усвояване на траншове с цел проследяване на целевото изразходване на средствата, възможно е и изискването на разходооправдателни документи. Обезпечение - учредява се договорна ипотека върху недвижим имот, собственост на кредитоискателя или на трети лица.

Размерът на кредита зависи от:

* стойността на дейностите, които се финансират с искания кредит.
Финансира се между 80 и 100 % от стойността им;

* пазарната стойност на имота/имотите, служещи за обезпечение. Пазарната оценка се възлага на лицензирани експерт-оценители от външни фирми или се изготвя от самата банка. Процентът на финансиране варира между 50 – 100 %, в зависимост от възприетите от банката критерии.

* доходите на кредитоискателите – банките имат различни критерии за оценка на платежоспособността на кредитоискателите, които се отнасят както за остатъчния доход, така и за признаването на доходи от различни източници. Съществуват и програми за жилищно кредитиране без документално доказване на дохода, но при по-високи лихвени нива.

* максималния размер на кредита, според правилата на банката – възможно е да няма ограничение според правилата на банката или да съществува такова

Обезпечение - учредява се договорна ипотека върху недвижим имот, собственост на кредитоискателя или на трети лица.

Срок на кредита – максималния срок на жилищните кредити в различните банки варира между 7 и 35 години, като се налагат и допълнителни условия за максималната възраст, която кредитоискателите да достигат по време на срока на кредита /58-65 г./

Кредит за строеж и довършване

Финансират се строителни дейности на недвижими имоти /най-често строеж еднофамилни къщи или довършване на жилищни имоти/ съгласно представена строителна документация – разрешение за строеж, одобрен архитектурен проект, проектно-сметна документация.

Обезпечение - учредява се договорна ипотека върху недвижим имот, собственост на кредитоискателя или на трети лица. За обезпечение на кредит за строеж би могла да бъде учредена ипотека върху пацела, върху който ще се строи.

Размерът на кредита зависи от:

* стойността на строителните дейности съгласно представена план сметка за строителните дейности или оферта от строителна фирма.

* пазарната стойност на имота/имотите, служещи за обезпечение. Пазарната оценка се възлага на лицензирани експерт-оценители от външни фирми или се изготвя от самата банка. Процентът на финансиране варира между 50 – 90 %, в зависимост от възприетите от банката критерии.

* доходите на кредитоискателите – банките имат различни критерии за оценка на платежоспособността на кредитоискателите, които се отнасят както за остатъчния доход, така и за признаването на доходи от различни източници. Съществуват и програми за жилищно кредитиране без документално доказване на дохода, но при по-високи лихвени нива.

* максималния размер на кредита, според правилата на банката – възможно е да няма ограничение според правилата на банката или да съществува такова.

Срок на кредита – максималният срок на различните банки варира, като максималния е 25 -30 години, налагат се и допълнителни условия за максималната възраст, която кредитоискателите да достигат по време на срока на кредита /58-65 г./

Кредит за рефинансиране

Банките предлагат кредити с цел окончателно погасяване на жилищни кредити, отпуснати от други банки. Рефинансирането дава възможност на кредитополучателите да предоговорят условията по кредита си, предимно се търси възможност за намаляване на лихвения проценти и/или промяна в срока на изплащане.
Размерът на кредита за рефинансиране обикновенно не може да надхвърля сумата на остатъчната главница по ползвания кредит и таксата за предсрочно му погасяване. Изисква се писмен документ от банката кредитор за наличие на целеви кредит, титуляр, остатъчна главница, такса за предсрочно погасяване, адрес на имота, обезпечение на кредита, номер на сметка, по която да се преведе разрешената за рефинансиране сума. Много често кредита за рефинансиране се комбинира с отпускането на допълнителен кредитен лимит.
Някои банки предлагат преференциални такси за усвояване и управление специално при кредитите си за рефинансиране.
За да се постигне положителен финансов ефект от рефинансирането на кредит, е необходимо да се пресметнат съпътсващите тази процедура разходи - банковите такси за погасяване на съществуващия кредит и усвояването на новия, нотариалните такси за заличаване на ипотека и учредяването на новата, разходите по оценка и застраховане на обезпечението и др.

Кредити за българи в чужбина

Кредитите са предназначени за български граждани, работещи и/или живеещи в чужбина.
* Размер на кредита – в зависимост от политиката на съответната банка; някои банки определят максимален размер до 150,000 Евро, докато при други ограниченията по отношение на размера са само процента на финансиране спрямо стойността на имота и доказаната кредитоспособност;

* Процент на кредитиране спрямо пазарната оценка на имота – различен в различните банки (65%, 70%, 80%, 90% от стойността на имота);

* Максимален срок на кредита –  между 15 и 35 години;

* Обезпечения – ипотека върху недвижим имот. Възможно е изискването на други допълнителни обезпечения, например парични средства – депозит в размер не по-нисък от размера на погасителните вноски за определен от банката период.

Необходимата документация зависи от държавата, в която се реализира дохода и изискването на банката. Важно е да се уточни, че в зависимост от политиката на отделните банки, някои от издадените документи в чужбина следва да бъдат преведени и легализирани.

Не на последно място, банките изискват от кредитоискателите да предоставят лице за контакт в България, в случай че възникнат проблеми в процеса на кандидатстване и изплащане на кредита. По този начин те минимизират риска, например призовка до кредитоискателя, който се намира в чужбина, да не пристигне в срок. В други банки кредитоискателят кандидатства със съкредитоискател, който с доходите си гарантира изплащането на кредита. Възможен е и вариант, при който се изисква изискват както лице за контакт, така и съкредитоискател.

Няма коментари:

Публикуване на коментар